Τίμησαν τις Κορυσχάδες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Εκδήλωση της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ 

Πλήθος αγωνιστών, απογόνων και φίλων της Αντίστασης τίμησαν, την Κυριακή 17.5.2015, την 71η επέτειο της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, στην εκδήλωση τιμής που οργάνωσαν η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Εκεί, στον προαύλιο χώρο του Σχολείου (Μουσείο), όπου συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο στις 14- 27 Μάη, δόθηκε η υπόσχεση για τη συνέχιση των αγώνων του λαού μας για εθνική κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, για τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην ιστορική εξέλιξη του τόπου μας.

Κεντρικός ομιλητής, εκ μέρους της ΕΠ Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ, ήταν το μέλος της Τάσος Χρονάς, ενώ χαιρετισμό, από μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απηύθυνε ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος του Προεδρείου της Ενωσης. Από το Συμβούλιο Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Γιάννης Λάππας. Αντάρτικα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και Παραρτήματά της.

Ο Τάσος Χρονάς υπογράμμισε, ειδικότερα, την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ για το έπος που έγραψε το ΕΑΜ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Στάθηκε, εκτός των άλλων, στα διαχρονικά διδάγματα που προκύπτουν από τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, χρήσιμα, όπως είπε, για τους νέους αγώνες που αναπτύσσονται για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών δυνάμεων, για να τονίσει χαρακτηριστικά:

«Οι ντόπιοι πλαστογράφοι της Ιστορίας, από κοινού με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη του λαού τα σημαντικά συμπεράσματα που βγαίνουν απ' εκείνη την περίοδο, όπως:

Οτι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και στην τάξη τους, είτε αυτή δρα μέσω της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας, είτε μέσω του παραμερισμού και της προσωρινής αναίρεσης του αστικού κοινοβουλίου...

Οτι η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένοι μέσα και από τον καθημερινό αγώνα, μέσα από την πολιτική τους πείρα, να μη χύσουν το αίμα τους στο πλευρό του ενός ιμπεριαλιστή στην προσπάθειά του να νικήσει τον ανταγωνιστή του ιμπεριαλιστή για τη διανομή των αγορών, των σφαιρών επιρροής.

Αλλά η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός πρέπει να είναι έτοιμοι να κτίσουν το δικό τους μέτωπο για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και να βγουν από τον πόλεμο εκείνοι νικητές και όχι η αστική τάξη της χώρας τους. Να πετύχουν, δηλαδή, διπλή απελευθέρωση: Από την ξενική ιμπεριαλιστική κατοχή και την εγχώρια αστική πολιτική εξουσία, από το καπιταλιστικό σύστημα που είναι αξεχώριστο με τον πόλεμο».



Ο Θ. Αυγέρος, από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, έκανε σύντομη αναφορά στην τεράστια προσφορά του ΕΑΜ για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Γερμανό ναζί κατακτητή, αλλά και για τη σωτηρία και την πρόοδο του ελληνικού λαού, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου συσπειρώθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ. Επίσης, κατήγγειλε την επιχείρηση των ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ κ.λπ. να πλαστογραφήσουν την Ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γενικότερα, και ειδικότερα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στη χώρα μας, υποβαθμίζοντας και συκοφαντώντας την προσφορά της μεγάλης Σοβιετικής Ενωσης, του λαού της και του Κόκκινου Στρατού, των Κομμουνιστικών Κομμάτων των κατεχόμενων χωρών, όπως και του ΚΚΕ, για τη συντριβή του φασισμού. «Ο στόχος της αναθεώρησης, είπε, είναι να μη μαθαίνει η νεολαία την αληθινή Ιστορία και να δημιουργήσουν υποταγμένες συνειδήσεις ώστε να δυσκολέψουν τους αγώνες των λαών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να καθυστερήσουν την ταξική πάλη»