ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ: Συνθήκες Γαλέρας για Εργαζόμενους Σπουδαστές!

Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η δήλωση της επιτροπής, στη συνέντευξη σπουδαστών του τμήματος δασοπονίας, για την απασχόλησή τους στο τμήμα: «Από εδώ και πέρα ξεχάστε ότι ξέρατε για τους εργαστηριακούς βοηθούς, πρέπει να είστε διατεθειμένοι να εργάζεστε χωρίς πρόγραμμα και να κάνετε δουλειές πέρα απ’ τα καθήκοντα του βοηθού (όπως καθαριότητες στις αίθουσες, στο προαύλιο κτλ.)… Μπορεί να λήξει και η σύμβαση της καθαρίστριας… Μπορεί να πληρωθείτε και του χρόνου…».

Με αυτή την δήλωση επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ, ότι τα προγράμματα απασχόλησης φοιτητών στα ιδρύματα, δεν γίνονται ούτε για να δώσουν βοήθεια στους σπουδαστές, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών τους, ούτε για να αποκτήσουν εμπειρία ως βοηθοί εργαστηρίων, όπως ισχυρίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το μακρύ τους χέρι μέσα στα ιδρύματα, οι διοικήσεις, οι ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, καθώς και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι(ανεξάρτητοι κ.τ.λ.).

Τα προγράμματα αυτά έρχονται να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των μισθών χαρτζιλίκι (120€!! για την ακρίβεια, ανασφάλιστοι). Η διοίκηση του ΤΕΙ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους, βάζοντάς τους να δουλεύουν «τζάμπα», με σκοπό να απαλλαγεί από εργαζόμενους οι οποίοι κοστίζουν περισσότερο.

Όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν την μείωση του κατώτερου μισθού για τους νέους, τη μαθητεία, τα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, πηγάζουν από τη στρατηγική της ΕΕ για μείωση του εργατικού κόστους, για να γίνουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια πιο ανταγωνιστικά.

Αφορούν όλους τους εργαζόμενους, και όχι μόνο τους νέους, αφού λειτουργούν ως μοχλός για να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις για λογαριασμό των ελληνικών μονοπωλιακών ομίλων. Σημαντικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τις έχει υλοποιήσει, από όποια θέση έχει βρεθεί μέχρι σήμερα (δήμοι, συνδικάτα) όπως και όλα τα κόμματα που αποδέχονται την ΕΕ και καλλιεργούν ψευδαισθήσεις για το ρόλο της. Όπως και όλοι οι δήθεν υπερκομματικοί υποψήφιοι για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, τύπου Μπακογιάννη, που σφυρίζουν κλέφτικα για αυτές τις αποφάσεις και τις υλοποιούν μέσω των Δήμων και των Περιφερειών.

Οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι νέοι, να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, να οργανωθούν και να παλέψουν για:
  •        αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία
  •         μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.

    Να μαυρίσουν σε όλες τις κάλπες την ΕΕ και όλους αυτούς που διαμορφώνουν αυτήν την κατάσταση.
Ισχυρό ΚΚΕ παντού!!!



ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ      26/2/2014                             

Read more!

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για τη συνέντευξη του Κ. Μπακογιάννη και του Β. Αποστόλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση για το πρόβλημα της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης: Να δοθούν στις Περιφέρεις και τους Δήμους τα έσοδα που εισπράττονται από το φόρο ακινήτων!

Δεν προκαλεί καμιά εντύπωση η θέση των υποψηφίων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της διαχείρισης του συστήματος, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φοροληστεία και το άγριο χαράτσωμα του λαού, από κάθε λογής φόρους που καθημερινά προστίθενται στις πλάτες του λαού, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που τους εξασφαλίζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το αν αυτοί οι φόροι πηγαίνουν στο κράτος ή στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει την πολιτική που αδειάζει την τσέπη των εργαζομένων από την απληρωσιά, την ανεργία, το τσεκούρωμα των μισθών και συντάξεων, την ακριβοπληρωμένη υγεία και παιδεία, τα ανταποδοτικά τέλη των οργανισμών της τοπικής διοίκησης.

Να καταργηθεί τώρα ο φόρος ακινήτων. Χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

Read more!

Πέμπτη 6 Μάρτη. Περιοδεία και συγκέντρωση με τον Γιώργο Μαρίνο στο Καρπενήσι


Την Πέμπτη 6 Μάρτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με την Λαϊκή Συσπείρωση θα επισκεφτεί την πόλη μας.

Στις 12.00μ.  θα επισκεφτεί το νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου θα συναντηθεί με το ιατρικό προσωπικό και τους εργαζόμενους.

Στις 6.00μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ευρυτανίας με θέμα τις Ευρωεκλογές και τις Τοπικές Εκλογές, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο και χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Νίκος Σερετάκης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Παπαροϊδάμης με την Λαϊκή Συσπείρωση.




Read more!

«Φυτώριο» αντεργατικών και άλλων ανατροπών η Τοπική Διοίκηση

Σύντομη ανασκόπηση του ρόλου που έπαιξαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο πέρασμα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων μέσα από τους δήμους
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνη για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους δήμους


Την τελευταία 20ετία, η Τοπική Διοίκηση αποτέλεσε βασικό εργαλείο προώθησης και εφαρμογής πολιτικών που στόχο έχουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο.

Από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του '90, οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (αρχικά ΣΥΝ) στήριξαν τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη δημιουργία μιας γιγάντιας στρατιάς εργασιακών και πολιτικών ομήρων, που κυρίως αποτέλεσαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου, πατώντας πάνω στην ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για ένα μεροκάματο. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης «stage», τους οποίους πέταξαν στο δρόμο, αφού τους έστυψαν σαν λεμονόκουπες.
Το σύνολο αυτών των εργαζομένων αξιοποίησαν για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και ως «Δούρειο Ιππο» για το χτύπημα της μόνιμης εργασίας στο Δημόσιο. Οταν, μάλιστα, ήρθε η ώρα για ανακύκλωση της ανεργίας με άλλους, ακόμα χειρότερους όρους, αυτοί οι εργαζόμενοι κατασυκοφαντήθηκαν και βαφτίστηκαν «ρουσφέτια» από τις ίδιες πλειοψηφίες στην τοπική και κεντρική διοίκηση που τους προσλάμβαναν.
Την ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα από το 1997 και μετά, οι ίδιες δυνάμεις στην κυβέρνηση και στην Τοπική Διοίκηση προώθησαν τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) σε μια σειρά δήμους. Πρόκειται για συνεργασίες «εταιρικού χαρακτήρα», μεταξύ των φορέων της Τοπικής Διοίκησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Στο όνομα της αντιμετώπισης τάχα της ανεργίας, επιτρέπονταν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά να αμείβονται με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ειδικότητα, η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση και ο κλάδος απασχόλησης. Καταργούσαν, με άλλα λόγια, τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Τα ΤΣΑ «νομιμοποίησαν» τη συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα και έμμεσα την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Συνέβαλαν αποφασιστικά στο τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων και στην επέκταση των ευέλικτων μορφών σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.
Κυρίαρχη η ελαστική απασχόληση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα απασχολούνται στην Τοπική Διοίκηση περίπου 20.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Ομως, αυτοί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δίπλα σε αυτούς διαμορφώνεται ένα τοπίο ευέλικτης, προσωρινής εργασίας χωρίς δικαιώματα, με διάφορες μορφές.
Για παράδειγμα:
  • Περίπου 40.000 είναι οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας». Ακόμα 90.000 θα απασχοληθούν μέσα από αυτά, σύμφωνα με εξαγγελίες της κυβέρνησης, την περίοδο 2014 - 2015. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν για μόλις πέντε μήνες, αμείβονται μέχρι 490 ευρώ το μήνα αν είναι 25 ετών και πάνω και 427 ευρώ αν είναι κάτω από 25 ετών. Δεν λογαριάζονται, δηλαδή, και εδώ η ειδικότητα, η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση.
Επίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων, με τη μη παροχή των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας, την ανάθεση εργασιών για τις οποίες δεν έχουν προσληφθεί ή την ανάθεση περισσότερων του ενός εργασιακών αντικειμένων. Οταν, δε, αντιδρούν απειλούνται από τις δημοτικές αρχές με απόλυση.
  • Επικίνδυνο «φρούτο» είναι οι λεγόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου με αντίτιμο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ένα σταθερό μισθό, αλλά πληρώνονται κυριολεκτικά με το κεφάλι! Απασχολούνται κυρίως στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και οι αποδοχές τους εξαρτώνται από το πόσοι δημότες - πελάτες θα ζητήσουν τις υπηρεσίες τους και τι συνδρομές ή δίδακτρα πληρώνουν. Το 2012 εγκρίθηκαν 800 τέτοιες θέσεις εργασίας στους δήμους, εκατοντάδες εγκρίθηκαν το 2013 και αναμένεται να αυξηθούν το 2014.
  • Στους δήμους υπάρχουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου για την κάλυψη υπηρεσιών με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, για υπηρεσίες όπου το κόστος το επωμίζεται και πάλι ο λαός.
  • Εργαλείο εκμετάλλευσης των νέων είναι οι συμβάσεις μαθητείας. Σπουδαστές από τα ΙΕΚ και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ απασχολούνται στους δήμους και με το πρόσχημα της μαθητείας αμείβονται πιο χαμηλά από τα κατώτερα μεροκάματα, ενώ δουλεύουν κανονικό ωράριο. Για την περίοδο 2013 - 2014 εγκρίθηκαν συνολικά για το Δημόσιο, σχεδόν 4.500 θέσεις μαθητείας, από τις οποίες οι 1.250 σε δήμους. Οι εργαζόμενοι με αυτή τη μορφή λαμβάνουν το 75% του κατώτατου μισθού, περίπου 16 ευρώ τη μέρα.
  • Ενας άλλος «δρόμος» για γενικευμένες εργασιακές ανατροπές και παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών είναι οι λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), με τις οποίες οι δημοτικές αρχές συνάπτουν συμβάσεις για την παροχή υπηρεσιών σε πλήθος τομέων.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, διάσπαση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, ενώ οι δήμοι απαλλάσσονται από τα όποια «βαρίδια» τούς προκαλούν οι απευθείας προσλήψεις (διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας, μισθοί, συγκροτημένα δικαιώματα).
Σε πολλές ΚΟΙΝΣΕΠ εμπλέκονται διάφοροι επιτήδειοι παράγοντες, είτε επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε δημοτικών αρχών, οι οποίοι πρωτοστατούν στην ίδρυσή τους με προφανή σκοπό να τις αξιοποιήσουν για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικής δράσης.
Η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, το προσωρινό προσωπικό, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών έχουν αρνητικές συνέπειες και για τον ίδιο το λαό. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, πόσο επιζήμιο είναι για τα παιδιά το γεγονός ότι ο παιδαγωγός τους στον παιδικό σταθμό απασχολείται με σύμβαση δύο μηνών και μετά τη λήξη της θα έρθει ένας άλλος στη θέση του. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντεπεξέλθει ένας εργαζόμενος σε ένα τόσο σοβαρό έργο, όταν ζει στην ανασφάλεια, ξέροντας ότι σε λιγότερο από 60 μέρες θα απολυθεί και όταν παίρνει ψίχουλα αντί για μισθό;
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καθαρίστριες στα σχολεία που αμείβονται ελάχιστα και οι ώρες που απασχολούνται δε φθάνουν για να διασφαλίσουν τους όρους υγιεινής. Επίσης, παιδιά και ενήλικες καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα από 60 έως και 150 ευρώ το μήνα σε δημοτικά ωδεία, οι γονείς πληρώνουν τροφεία κ.ά.
Πρωταγωνιστές και δεκανίκια
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε στην κυβέρνηση, είτε στους δήμους, έχουν την πρώτη ευθύνη για τον πολυκερματισμό και τις εργασιακές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση. Ομως, και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε άξιο αρωγό τους.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφτιαξαν το νομοθετικό πλαίσιο ομηρίας των συμβασιούχων. Σταθμό αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση του 2001 που, μεταξύ άλλων, απαγόρευσε τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ο τότε ΣΥΝ υπερψήφισε, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το σχετικό άρθρο και στη συνέχεια ανέλαβε τον αποπροσανατολισμό των συμβασιούχων.
Ισχυρίστηκε, και ακόμα ισχυρίζεται, ότι οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλουν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ισχυρισμό που έχει επανειλημμένως διαψεύσει η ίδια η ΕΕ απαντώντας σε σχετικές Ερωτήσεις το 2007 και το 2008. Κι όμως, τον Απρίλη του 2011, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε συμβασιούχους του Δήμου Αθήνας επέμενε να προσδίδει φιλεργατικά χαρακτηριστικά στην ΕΕ, λέγοντας: «Εχουμε φτάσει τη χώρα μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία»!
Ομως, και σε επίπεδο Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (πρώην ΚΕΔΚΕ) και τοπικών δημοτικών αρχών, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν καθοριστικό (και πολλές φορές πρωταγωνιστικό) ρόλο για το πέρασμα των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Πολύ πριν την ψήφιση του νόμου 3250/2004 για την επέκταση στο Δημόσιο και στους δήμους της μερικής απασχόλησης, είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - πήρε απόφαση με την οποία δήλωσε τη συμφωνία τους σε αυτές.
  • Στις 18/1/2005 η τότε ΚΕΔΚΕ είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος της μερικής απασχόλησης. Ο ΣΥΝ όχι μόνο συμμετείχε στην απόφαση, αλλά ο εκπρόσωπός του την εισηγήθηκε κιόλας.
  • Στις 16/2/2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η ΚΕΔΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναγνώρισε την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ».
Η σημερινή ΚΕΔΕ συνεχίζει στην ίδια ρότα. Πρόσφατα, ζήτησε η ίδια να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού των δήμων, όπως ζήτησε και τη «διαδημοτική κινητικότητα». Πρωτοστατεί, δηλαδή, σε μέτρα που οδηγούν σε απολύσεις και χειροτερεύουν τους όρους απασχόλησης συνολικά για το προσωπικό στους δήμους. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Ενωση Περιφερειών έχουν πρόσφατα πάρει αποφάσεις για την προώθηση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Υποστηρικτικό ρόλο στα παραπάνω έχουν οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που «νομιμοποιούν» τα αντεργατικά μέτρα και βάζουν φραγμούς στην ανάπτυξη ταξικών αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία δεν αναγνωρίζει συνδικαλιστικά δικαιώματα στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, εμποδίζει την οργάνωσή τους και την κοινή δράση με το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο.
Ενιαίο το κριτήριο ψήφου
Το ΚΚΕ λέει ότι το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι ενιαίο στις τοπικές και στις ευρωεκλογές. Οπως φάνηκε από τα παραπάνω, οι δημοτικές αρχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που συνδιαμορφώνουν σε επίπεδο ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.
Ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν και να καταδικαστούν. Οχι μόνο από τους εργαζόμενους στους δήμους, που ζουν από πρώτο χέρι την ανασφάλεια και τη μισοδουλειά - μισοζωή, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αντιλαμβάνονται το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως φυτώριο γενικευμένων ανατροπών στα εργασιακά. Το ίδιο ισχύει και για τους δημότες από τα λαϊκά στρώματα, που γίνονται δέκτες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, για τις οποίες ούτως ή άλλως έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους σε φόρους και χαράτσια.

Ριζοσπάστης 23/2/2014

Read more!

«Ενδοδημοτική κινητικότητα» με το πιστόλι στον κρόταφο

Την επίσημη έναρξη της «ενδοδημοτικής κινητικότητας» για χιλιάδες υπαλλήλους στους ΟΤΑ, συνιστά η υπογραφή στις 10/2/2014 της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε χειροτέρευση των όρων εργασίας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο και για απολύσεις.

Με την «κινητικότητα» προωθείται η μετάταξη (για τους μόνιμους υπαλλήλους) και η μεταφορά (για τους υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) από τους ΟΤΑ α' βαθμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων ΟΤΑ α' και β' βαθμού, των Ενώσεων δήμων και Περιφερειών».

Η κυβέρνηση έχει και σε αυτήν την περίπτωση τη στήριξη της ΚΕΔΕ, αλλά και της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, παρά τις όποιες διαφωνίες διατυπώνουν την τελευταία στιγμή, προσπαθώντας να σώσουν τα προσχήματα και να δείξουν ότι δήθεν διαφοροποιούνται. Στο πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα ενταχθούν τουλάχιστον 4.000 υπάλληλοι σε δήμους και περιφέρειες. Οι μετακινούμενοι θα μείνουν έναν μήνα σε διαθεσιμότητα, και μετά θα τοποθετούνται στις νέες θέσεις.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον όρο «εθελοντική» κινητικότητα για να συγκαλύψει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των μετακινήσεων σε άλλους δήμους. H κινητικότητα θα γίνει «με το πιστόλι στον κρόταφο», καθώς απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στους εργαζόμενους που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και οι οποίοι εξαναγκάζονται στην πράξη να υποβάλουν αίτηση μετακίνησης, προκειμένου να διασφαλίσουν το μεροκάματο.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές μελέτες που έχουν ήδη γίνει στους ΟΤΑ Α' βαθμού, ορίζουν τον αριθμό του προσωπικού που «περισσεύει» και το φωτογραφίζουν με βάση τη μοριοδότηση που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος (αυτοί που έχουν τα πιο λίγα μόρια ξέρουν ότι «περισσεύουν»). Το ψέμα της «εθελούσιας» μετακίνησης διαλύει και η πρόβλεψη στη σχετική ΚΥΑ ότι για να μετακινηθεί ένας εργαζόμενους, θα πρέπει να συμφωνεί ο φορέας προέλευσης (δηλαδή ο δήμος από όπου θα φύγει). Πρόκειται, δηλαδή, για μηχανισμό που έχει στόχο να οδηγήσει στην έξοδο με έναν πλάγιο τρόπο, όσους θεωρείται ότι «περισσεύουν».

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Από εκεί και πέρα ξεκινά μια Οδύσσεια. Καταρχήν, δεν έχει γίνει σαφές αν θα απολυθούν ή όχι όσοι εργαζόμενοι «περισσεύουν» και δε μετακινηθούν σε άλλο δήμο. Για όσους μετακινηθούν, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χειροτερέψουν οι όροι εργασίας. Κι αυτό επειδή, με βάση το νόμο, μπορεί να μπουν σε μια θέση εργασίας κατώτερων προσόντων από την προηγούμενη, κάτι που θα επιφέρει -μεταξύ άλλων- μείωση των αποδοχών τους. Επίσης, είναι πιθανό να αναγκαστούν σε εσωτερική μετανάστευση, ακόμα και να αλλάξουν νομό.

Ενα ακόμη ζήτημα είναι ότι ακόμα και αν υπάρχουν δήμοι που έχουν κενές θέσεις, δε σημαίνει ότι θα αιτηθούν την πλήρωσή τους, εφόσον δεν έχουν τις ανάλογες πιστώσεις για να τις καλύψουν οικονομικά. Με δεδομένη τη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαμορφώνεται μια κατάσταση που η πλήρωση των κενών θέσεων συνδέεται με το βαθμό ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, στις οποίες υπάρχουν αυτές οι θέσεις. Με άλλα λόγια, οι δημοτικές αρχές θα επιδιώξουν να χαρατσώσουν παραπέρα τους δημότες ώστε να μπορούν, σε αυτήν την περίπτωση, να καλύψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7836539

Read more!

Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή για τα Σοβαρά Προβλήματα Υγείας στα Άγραφα

Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Υγείας


Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ επιστολή της Κίνησης Πολιτών Αγράφων προς την Διευθύντρια  του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Τσεκούρα Ελένη στην οποία αναφέρονται στα  σοβαρά προβλήματα υγείας στα Άγραφα ζητώντας αξιοπρεπείς,  επαρκείς,  ασφαλείς,  δωρεάν-δημόσιες  παροχές  υγείας  για  όλους,  όλες  τις  μέρες  και  όλες  τις  ώρες  του  χρόνου.

  
Αθήνα  18/2/2013
Οι  καταθέτοντες  βουλευτές

Read more!

Σχόλιο της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του κ. Αποστόλου στο Καρπενήσι


Υπόσχεση αποτελεσματικού διαχειριστή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ από το Καρπενήσι. «Ξαναζεσταμένο φαγητό» το μενού που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου:

- Αντιγραφή παλιότερων συνθημάτων της ΝΔ για  «επανεκκίνηση της οικονομίας»

- Καλλιέργεια αυταπατών   για «μετάβαση από την περιφέρεια της ανεργίας στην περιφέρεια της εργασίας» σε συνθήκες καπιταλισμού και εντός της σφηκοφωλιάς της ΕΕ, με σημαία –τι άλλο- την «ανταγωνιστικότητα».

- Οι αναφορές για "περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση των περιφερειακών ενοτήτων", σε συνθήκες που βασιλεύει το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών λαϊκών στρωμάτων για να συνταχτούν με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία ανεξαρτήτως διαχειριστή, θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων.

- Σιγή ιχθύος για την ΕΕ  των μονοπωλίων με την οποία σε κάθε ευκαιρία συντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, και την αντιλαϊκή πολιτική της που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

- Εξωραϊσμός του ολοένα και πιο αντιδραστικού πλαισίου και ρόλου που επιφυλάσσει το σύστημα σε Περιφέρειες – Δήμους

- Αναπαλαίωση του αραχνιασμένου δικομματικού σχήματος των «δύο κόσμων»

Κατά τα άλλα «γεια και χαρά σας βρε πατριώτες κι εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες,…» και "δημοψήφισμα" για να φύγουν οι....«παλαιοκομματικοί» και να έρθουν οι νέοι υπηρέτες του συστήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του για άλλη μια φορά παίρνουν άριστα ως στυλοβάτες και επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού,στις ευρωεκλογές, στις περιφέρειες, στους δήμους μαχητική Λαϊκή Συμμαχία κόντρα σε ΕΕ και αντιλαϊκές πολιτικές, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή διακυβέρνηση – εξουσία, αυτή είναι η μόνη επιλογή για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. 


Καρπενήσι, 17 Φεβρουαρίου 2014


ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ

Read more!

15/2/2014: Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Καρπενήσι


Άδεια μαγαζιά, επαγγελματίες και παραγωγοί που στενάζουν από αλλεπάλληλα χαράτσια, ασφράγιστα βιβλιάρια του ΟΑΕΕ  ήταν η εικόνα που αντικρίσαμε κατά την διάρκεια της περιοδείας  της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον υποψήφιο Αντιπερειφεριάρχη Ευρυτανίας Ν. Σερετάκη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρπενησίου Β. Παπαροϊδάμη.  Συζητώντας στην Λαϊκή και τα εμπορικά οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν την ανάγκη να μην κυριαρχήσει η απελπισία αλλά η οργή να γίνει  δύναμη και απόφαση αγώνα. 

Τα συσσωρευμένα προβλήματα δεν ήρθαν από το πουθενά: είναι τα δώρα  της ΕΕ, τα καλά ενός συστήματος που έχει για θεό το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. Η κυριαρχία των μονοπωλίων στο εμπόριο είναι ορατή και στο νομό  μας μιας και ο τζίρος των των μεγάλων σούπερ μάρκετ (Lidl, Βασιλόπουλος, Βερόπουλος κτλ) είναι πολλαπλάσιος όλων των εμπορικών μαγαζιών της Ευρυτανίας μαζί.

Δεν αποτελεί απάντηση η επιλογή μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων διαφορετικών εκδοχών του ευρωμονόδρομου: ούτε στην Ευρωβουλή ούτε σε Δήμους και Περιφέρειες 

Ψήφος αντίστασης και προοπτικής, βόλι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, καρφί στο μάτι της ΕΕ είναι μόνο η ψήφος σε ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι ψήφος που θα δώσει φτερά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα  για να μπει φρένο στον κατήφορο αλλά και για να δυναμώσει η Λαϊκής Συμμαχία, για ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ



Read more!

Την Παρασκευή 14/2 στη Λαμία η παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές. 
Η συγκέντρωση θα γίνει στη Λαμία την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας. Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.  
Θα παρουσιαστούν επίσης και οι υποψήφιοι στους Δήμους της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας. 
Στην πρόσκληση σημειώνει:
«Καλούμε εργαζόμενους, ανέργους, νέους, γυναίκες, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες:
  • Να συστρατευτούν και να παλέψουν μαζί μας.
  • Να μην ξεγελαστούν από την προσπάθεια "αποπολιτικοποίησης" των εκλογών από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να κρύψουν την κοινή στρατηγική τους και τις ευθύνες τους για όσα περνάει σήμερα και θα ζήσει αύριο ο λαός μας.
  • Να μην "αποστασιοποιηθούν", "ανεξαρτητοποιηθούν", "αποδεσμευτούν" από τα προβλήματά τους όπως τούς συμβουλεύουν πολλοί, αλλά, αντίθετα, αυτά και οι αιτίες τους να είναι το κριτήριό τους.
  • Να "ρίξουν" ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση και στις τρεις κάλπες του Μάη, επειδή είναι η μόνη ψήφος που, χωρίς παρερμηνείες, μπορεί να εκφράσει τη λαϊκή αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντιλαϊκή πολιτική».

Read more!

Για τη συζήτηση για τα Αιολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο


Από τη συζήτηση για τα αιολικά που έγινε στις 10 Φλεβάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτεται άλλη μια φορά ότι τόσο η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και των παρουσιαζόμενων ως «ανεξάρτητων» και «οικολόγων» όχι μόνο δεν αντιτίθενται ουσιαστικά στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με τα αιολικά αλλά τοποθετούνται θετικά επί της αρχής. Η κριτική τους είναι άσφαιρη περιορίζεται στους όρους, στο που θα μπουν και τι θα καταβροχθίσουν οι εταιρείες. Δεν αμφισβητούν την απελευθέρωση της ενέργειας, δε λεν κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ που βρίσκονται από πίσω. Υποβαθμίζουν ένα κατ’ εξοχήν σοβαρό πολιτικό ζήτημα σε νομικίστικη υπόθεση. Αποφεύγουν την συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου επί πληθώρας σχεδίων για ιδιωτικά αιολικά και υδροηλεκτρικά.

Είναι χαρακτηριστική η σύγκλιση της θέσης του κ Μπακογιάννη (διαφωνούμε με την επένδυση αυτή γιατί δε φέρνει θέσεις εργασίας και δεν έχει σχέση με την ήπια ανάπτυξη) με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ  (με τη συγκεκριμένη επένδυση εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο… επανεξέταση του θέματος στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων – ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας 22-01-2014).

Αυτή η θέση δεν είναι νέα. Τα ίδια λένε εδώ και χρόνια. Στο δελτίο τύπου για την 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Μάρτης 2011) τονίζαμε: «η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών που έχουν αδειοδοτηθεί …. Ρωτήσαμε τι ενέργειες πρόκειται να κάνει ο Δήμος ενάντια στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα με την εκφρασμένη απαίτηση των κατοίκων.

Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική: όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, αλλά μάλιστα είπε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια (!) και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο (!). Μάλιστα έκανε και έναν λεονταρισμό λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.

Προφανώς είτε δε γνωρίζει είτε κάνει πως δεν ξέρει πως μέχρι τον Ιούλη του 2010 η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 9 άδειες αιολικών στην Ευρυτανία, όλες στην επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου και μάλιστα μέσα στο 2011 έδωσε ακόμα 3, η μία εκ των οποίων εντός του Δήμου Καρπενησίου. Βεβαίως, κανένα “δημοψήφισμα” δεν είδαμε να ετοιμάζεται.

Χώρια που στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καταγράφονται 32 (!!) άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο μας.

Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή ομολογεί τη συναίνεσή της στην παράδοση των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας στα αδηφάγα συμφέροντα των ιδιωτών και της επιχειρηματικής κερδοφορίας..»

Και μια βδομάδα μετά ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι στη συνάντηση μεταξύ του κ Μπακογιάννη και του Αυστριακού πρέσβη κ. Linhart «ο Δήμαρχος Καρπενησίου και ο Πρέσβης τόνισαν από κοινού τις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στους οποίους η Αυστρία διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία

Φυσικά τώρα με δεδομένες τις αντιδράσεις η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, αλλά και οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, ελίσσονται και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά ενόψει των εκλογών.

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα, τις δυνάμεις και παρατάξεις που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και εξωραΐζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση: ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν πραγματικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τα βουνά και το φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας και της πατρίδας μας.

Λαϊκή δράση τώρα, Λαϊκή Συσπείρωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού!

Καρπενήσι, 12 Φεβρουαρίου 2014








Read more!

Ερώτηση προς το Δήμαρχο Καρπενησίου για τη Στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα Αιολικά

Προς: Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Καρπενησίου  
Κοιν: Χρήστο Ντέκα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Ερώτηση  

Από την απλή ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων με τις οποίες χορηγήθηκαν στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις «Καστρί – Κοκκάλια» (23/12/2013),   «Τύμπανο», «Παλιόλακκα» και «Τρυπήρι»  (15/1/2014) και «Καράβι-Αλογοβούνι» (30/1/2014) του Δήμου μας προκύπτει αβίαστα ότι η επιχειρηματική επέλαση στα βουνά μας είναι προϊόν μιας  ολόκληρης στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, που αξιοποιεί το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι  αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η παρούσα την οποία στηρίζετε.

Οι άδειες αυτές στηρίχθηκαν μεταξύ άλλων σε επιλεκτική ανάγνωση των θέσεων των διάφορων εμπλεκομένων φορέων, μέχρι και σε ανατροπές παλαιότερων αρνητικών γνωμοδοτήσεων.

Ανακύπτει το εξής σοβαρό ζήτημα: από τα δημοσιεύματα στον τύπο και τη ΡΑΕ συνάγεται ότι υπάρχει πληθώρα αιτήσεων για νέα αιολικά στα όρια του Δήμου μας για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για ορισμένα από αυτά (Μοσχοπλάι, Γάβραινα, Σπανός-Κόμπολος) έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Είναι φανερό ότι εάν υπήρχε ήδη σήμερα σημαντικός αριθμός απορριπτικών γνωμοδοτήσεων και τοποθετήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – σε αρμονία με τις χιλιάδες υπογραφές και παλιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων και δημοτών - θα είχαμε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο που θα διευκόλυνε την πάλη και για την ανατροπή αποφάσεων όπως  οι παραπάνω.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι προσπαθεί να αποφύγει να τοποθετηθεί επί των αιτήσεων για αιολικά προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και δρομολογηθεί. Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την έκφραση γνώμης από το Δήμο.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

  • Έχουν υποβληθεί στο Δήμο φάκελοι αιολικών για γνωμοδότηση;  
  • Ποιοι, πόσοι και πότε έφτασαν στο Δήμο;  
  • Γιατί δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και πότε σκοπεύετε να τους φέρετε προς συζήτηση;

10/2/2014
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας 


Read more!

Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς: Κινητοποιήσεις την Κυριακή 9/2 Ενάντια στις Αυξήσεις και για Κατάργηση των Διοδίων



ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Tώρα οργάνωση και πάλη ενάντια στην πρόκληση της νέας αύξησης  των διοδίων κατά 60% που αποφάσισε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η κοινοπραξία που λυμαίνεται την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας.
Καμία ανοχή στα νέα βάρη που προστίθενται στο πολλαπλό χαράτσωμα του λαού από το κράτος της πλουτοκρατίας.
Η επιβολή των διοδίων που δίνει «αέρα στα πανιά» στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και είναι μέρος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, να βρει αδιαπέραστο λαϊκό τείχος.
Τα μισόλογα του ΣΥΡΙΖΑ περί εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων και άλλες ρυθμίσεις που διαιωνίζουν το πρόβλημα είναι σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Ούτε ένα ευρώ για το οδικό δίκτυο που το έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κατασκευάστριες εταιρείες που έχουν στα χέρια τους τα διόδια.
Συσπείρωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού!

Με πολύμορφη δράση, με στήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή για:

- Απόσυρση της απόφασης για την αύξηση των διοδίων και κατάργηση τους.

- Κατάργηση των κάθε λογής προστίμων λόγω μη πληρωμής των διοδίων

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ καλεί στο άνοιγμα των διοδίων ΘΗΒΑΣ- ΤΡΑΓΑΝΑΣ-ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑΣ την Κυριακή 9/2 και ώρα15:30

.........
Την ίδια μέρα κινητοποίηση διοργανώνει και η γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ στα διόδια Φθιώτιδας 4-6 μμ


Read more!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τις νέες αυξήσεις στα διόδια


Σε δήλωσή του για τις νέες αυξήσεις στα διόδια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει:

«Δεν αντέχει άλλο ο λαός μας να χρυσοπληρώνει ακόμα και τους δρόμους. Οι νέες αυξήσεις - φωτιά στα διόδια είναι απαράδεκτες, προκαλούν. Μέχρι πότε ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης θα πληρώνουν πανάκριβα την κατασκευή οδικών αξόνων για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα εταιρείες – μονοπώλια, σε βάρος του λαού που υποφέρει;

Η λαϊκή κατακραυγή πρέπει να κατευθυνθεί τόσο απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τις προκλητικές αυξήσεις στα διόδια, αλλά και στις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα μιλά για επιβολή "αναλογικών διοδίων", δηλαδή πάλι ο λαός να ακριβοπληρώνει τα διόδια. Το ΚΚΕ, με τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή, ζητά την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων. Αυτή αποτελεί και τη μόνη, φιλολαϊκή λύση».


Read more!

Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Λαμία με τον Γιώργο Μαρίνο, Υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Η Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση – παρουσίαση των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για τις για τις ερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. 


Η συγκέντρωση θα γίνει στη Λαμία την Παρασκευή 14 του Φλεβάρη, ώρα 7.00 μμ., στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φθιώτιδας. Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Μαρίνος, επικεφαλής του Περιφερειακού ψηφοδέλτιου Στερεάς Ελλάδας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.  

Καλούμε εργαζόμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες: 

Να συστρατευτούν και να παλέψουν μαζί μας. 

Να μην ξεγελαστούν από την προσπάθεια αποπολιτικοποίησης των εκλογών από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να κρύψουν την κοινή στρατηγική τους και τις ευθύνες τους για όσα περνάει σήμερα και θα ζήσει αύριο ο λαός μας. 

Να μην «αποστασιοποιηθούν», «ανεξαρτητοποιηθούν», «αποδεσμευτούν» από τα προβλήματά τους όπως τούς συμβουλεύουν πολλοί, αλλά, αντίθετα, αυτά και οι αιτίες τους να είναι το κριτήριό τους. 

Να «ρίξουν» ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση και στις τρεις κάλπες του Μάη, επειδή είναι η μόνη ψήφος που, χωρίς παρερμηνείες, μπορεί να εκφράσει τη λαϊκή αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντιλαϊκή πολιτική.    

ΛΑΜΙΑ  6/2/2014


Read more!

Ποιος Σπέρνει Ανεμογεννήτριες στα Βουνά μας και ποια η Απάντηση

Η  αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Δίκαιη η οργή των Κρικελιωτών. Κατανοητά και τα αισθήματα πολλών Ευρυτάνων που νιώθουν προδομένοι από τα είπα-ξείπα πολιτευτών και τοπικών αρχόντων, προβληματίζονται για την πείρα παλιότερων κινήσεων ενάντια στα αιολικά. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση άλλων που πνιγμένοι από την αναδουλειά, τα χαράτσια και τα χρέη λαθεμένα θεωρούν παράταιρο το θέμα.

Εκ πείρας γνωρίζουμε πως θα δούμε διάφορες μανούβρες χειραγώγησης ώστε να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια.  Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: η διείσδυση των ενεργειακών μονοπωλίων δε σημαίνει δουλειά αλλά χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, καταστροφή μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, συγκέντρωση της γης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα),  συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας.  Στον αντίποδα το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η εξέλιξη «εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον».

1. Τα γεγονότα

Η ιστορία ξεκινά το 1992 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθως η κοινοτική οδηγία 77/2001 ανοίγει τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το 2007 η ΕΕ θέτει ως στόχο μέχρι το 2020 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.  Την απόφαση συνοδεύουν ρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κίνητρα, χρηματοδοτήσεις.

Εδώ η  εναρμόνιση ξεκίνησε με τον 2773/99 που χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ «ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους».

Το 2008 υιοθετείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ που βάζει την Ευρυτανία στο στόχαστρο.

Το 2010 με το νόμο 3851 τίθεται στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας το 40% μέχρι το 2020. Παρέχονται νέα προνόμια, επίσπευση διαδικασιών, κατάργηση χωροταξικών εμποδίων κτλ.

Η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ.  Μπιρμπίλη δηλώνει ευθαρσώς: «Το σαφές μήνυμα είναι ο κεντρικός ρόλος των ΑΠΕ και η υιοθέτηση εθνικού δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυσή τους».

Κυριολεκτικά αθεόφοβοι, φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου» ….«Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ» και να προβλέψουν διαδικασίες «ταχείας αδειοδότησης» (!).

Το 2011 ψηφίζουν νέα χρηματοδοτικά προνόμια. Το 2012 έρχεται το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ενώ καθιερώνεται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής τιμών!

Άφθονο ρέει το παραδάκι στις τσέπες των επιχειρηματιών μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, το ΕΣΠΑ και άλλες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Φανερό ποιος κερδίζει και καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ποιος χάνει. Χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων στον κλάδο, επιδεινώνεται η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις, μισθοί και δικαιώματα. Δίχως τελειωμό οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Μελέτη της ΕΕ προβλέπει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη θα αυξάνονται μέχρι το 2030.

2. Το χορό σέρνουν μονοπώλια

Στις ΑΠΕ κυριαρχούν πλέον μονοπωλιακοί όμιλοι. Συναντάμε διεθνείς κολοσσούς όπως την ισπανική «Ibedrola» , τη γαλλική EDF, την ιταλική ENEL, τις γερμανικές «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Συγκροτούνται συμπράξεις με μεγαθήρια όπως η Elpedison (του  Ιταλικού όμιλου Edison και των ομίλων Λάτση, Μπόμπολα και Στασινόπουλου), η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Gaz de France Suez) του ομίλου Μυτηλιναίου σε συμμαχία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (π.χ. Κόρινθος Power, M&M Gas), του ομίλου Κοπελούζου με την κρατική εταιρία της Βουλγαρίας ΝΕΚ EAD (NecoTrading).

Στα αιολικά οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι κατέχουν το  65,1% της αγοράς: η γαλλική EDF (17,1%), η ισπανική Iberdrolla (14,3%) η ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με (13,8%), η Ιταλική ENEL Green Power (11,5%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (8,4%) και απαιτούν συνεχώς νέες διευκολύνσεις. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ Τσαντίλα, γενικού διευθυντή της «Ρόκας» («Ibedrola»),  σε ενεργειακό συνέδριο  το 2010: «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Το Αύγουστο του 2011 ο  Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στ. Κάπφερερ ζητά δημιουργία «ειδικές επενδυτικές ζώνες» για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.  

3. Η Ευρυτανία στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου

Στην Ευρυτανία επιφυλάσσεται σημαντικός ρόλος στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Ήδη από το 2008 το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ εντάσσει την Ευρυτανία στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το 2009 μελέτη για την Στερεά του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σημειώνει την ύπαρξη πόρων για την ηλιακή και αιολική ενέργειας, επισημαίνει ότι  «Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα… αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας …. ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας» και υπογραμμίζει το «πλεονέκτημα» της διέλευσης των κύριων δικτύων μεταφορών – τηλεπικοινωνιών – ενέργειας από τον ανατολικό «διάδρομο» της Περιφέρειας ως στοιχεία του σχεδιασμού του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι εξελίξεις ούτε το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων.

4. Η ανάγκη για λαϊκή στρατηγική απάντηση

Γίνεται φανερό ότι η προώθηση των (ιδιωτικών) ΑΠΕ αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό.

Για αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον για αιολικά και υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία και όχι εξ αιτίας κάποιων «λαθεμένων πολιτικών επιλογών» όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», «λησμονώντας» ότι ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της κυβέρνησης που έφτιαξε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.

Για αυτό οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη μια βγαίνανε με επιστολές και πύρινους λόγους για να θολώσουν τα νερά και την άλλη στήριζαν με χέρια και με πόδια κάθε σχετική ρύθμιση. Είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στη μέση, για αυτό και η «Χρυσή Αυγή» κάνει τον κινέζο.

Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση του κ Μπακογιάννη ο οποίος υπόσχονταν δημοψηφίσματα και ξιφουλκούσε στο Κρίκελλο  «ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσω τη μάχη κατά αυτού του έργου» και τώρα κάτι ψελλίζει για…νομικές προσφυγές και δικηγόρους. Και φυσικά χειροκροτεί τη στρατηγική για τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας.

Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ όταν δεν τοποθετούνται αναφανδόν υπέρ όπως ο  πρώην Δήμαρχος Δομνίστας παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες ενός …νέου χωροταξικού. Εναρμονισμένοι δηλαδή με την πολιτική του κόμματός τους.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας δεν αντιτίθεται στην παράδοση των βουνών μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά στη «συγκεκριμένη επένδυση» γιατί «εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος» …«ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ποιος και πόσο. Καταλήγει ζητώντας «επανεξέταση του θέματος, στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων»!! Αποτελεί συνειδητή εξαπάτηση ο ισχυρισμός ότι μπορεί ωφελούνται όλοι μονοπώλια – λαός ότι μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να χαλιναγωγηθεί, να λυπηθεί το περιβάλλον και μάλιστα στα πλαίσια της ΕΕ.

Η τοποθέτηση εκπρόσωπου της ΡΑΕ το 2008 σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών ήταν αποκαλυπτική: «Αν πούμε ότι δε γίνεται εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις, πού θα εγκατασταθούν τότε; Τα αιολικά εγκαθίστανται εκεί που υπάρχει αέρας. Στα ψηλά σημεία »

Όταν οι λεγόμενοι «οικολόγοι» αποδέχονται ως κριτήριο της οικονομίας το κέρδος είναι επόμενο να ζητούν να υποδείχνει ο δήμος και οι «τοπικές κοινωνίες» τα βουνά που θα αρπάξουν οι εταιρείες, να θεωρούν πηγή του προβλήματος την … «επαναστατική γυμναστική των χωριανών» και όχι την επιχειρηματική δράση.

Στην στρατηγική του κεφαλαίου θα πρέπει δοθεί στρατηγική απάντηση. Αλλιώς θα δίνουμε μάχες αλλά θα χάνουμε τον πόλεμο.

Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό με σεβασμό του περιβάλλοντος προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο τότε μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

Το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης, από το επίπεδο της λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Καμία αναμονή λοιπόν.

Η λαϊκή πάλη είναι αποτελεσματική όταν συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υπηρετούν. Αν στρέφεται ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που σαρώνουν τα πάντα για το κέρδος. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο λαϊκή περιουσία επιτρέποντας τον κεντρικό σχεδιασμό.

Τέλος, η απάντηση πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ευρωεκλογές, περιφέρεια και δήμο. Αλλιώς θα διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, όπως ο σημερινός πρόεδρος του Κρικέλλου, γιατί είναι βαθύς ο  λάκκος που βάλαμε χεράκι να σκαφτεί.

3/2/2014

Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος


Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου

Read more!