Παιδικοί Σταθμοί: Επικίνδυνα παιχνίδια κυβέρνησης - ΚΕΔΕ


Το συνηθισμένο «παιχνίδι» μετατόπισης ευθυνών έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες από κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Αμφότεροι δηλώνουν πως όσα περνούν από το χέρι τους τα έχουν κάνει. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης, αλλά και της ΚΕΔΕ, για τη σημερινή κατάσταση. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέσω δηλώσεων στελεχών της, προσπαθεί να αποδείξει πως όλα τα ...δεινά που συναντούν μπροστά τους, χρόνια τώρα, τα λαϊκά στρώματα τα είχε προβλέψει και είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα. Τα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι γονείς τους και η έλλειψη προσωπικού στις δομές αυτές είναι - λένε - μερικές από αυτές τις ...«προβλέψεις» της ΚΕΔΕ. Ποια είναι η αλήθεια; Πως, αντίθετα με όσα δηλώνουν διάφορα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, είναι η ίδια η ΚΕΔΕ που χαιρέτισε και υποστήριξε: Την κυβερνητική πολιτική των απολύσεων και των περικοπών σε πόρους. Το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων. Την υλοποίηση και διαιώνιση της μερικής απασχόλησης. Την «αξιολόγηση» εργαζομένων και δομών που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών και σε απολύσεις. Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στις δομές δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που οδήγησε σε αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά.
* * *
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
-- Περίπου ένα χρόνο πριν, το 2013, η ΚΕΔΕ είχε συμβάλει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του προσωπικού, μέσα από την «αξιολόγηση» δομών και υπηρεσιών, που άνοιξε την πόρτα σε απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους δήμους. Και μάλιστα είχε ζητήσει να κάνει τη διαδικασία μόνη της..! Είχε εκδηλώσει, δηλαδή, την επιθυμία να έχει εκείνη το πάνω χέρι στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής απόφασης που έβαζε λουκέτο σε υπηρεσίες και έστελνε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.
-- Για το θέμα των παιδικών σταθμών που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, είχε δηλώσει μερικές βδομάδες πριν ότι χάρη στις «συντονισμένες παρεμβάσεις και πιέσεις έχουν εξευρεθεί τα 170 εκατομμύρια. Το περσινό πρόγραμμα ήταν 180 εκατομμύρια. Αν εμείς δε διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δεν πιέσουμε, μην πιστεύετε ότι τα υπουργεία θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης». Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ζήτησε λιγότερα χρήματα από αυτά που, όπως οι ίδιοι έλεγαν, χρειάζονται για να ενταχθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση. «Εμείς είπαμε στα υπουργεία ότι χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίδια η χρηματοδότηση όπως και πέρσι, δηλαδή 180 εκατομμύρια για να καλύψουμε τα ίδια παιδιά». Το πιο βασικό, όμως, σύμφωνα με τον Κ. Ασκούνη, είναι το εξής: «Θεωρώ ότι αν πάρουμε τα 180 εκατομμύρια θα είναι μια μεγάλη επιτυχία». Δηλαδή, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το να μείνουν εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά είναι επιτυχία...
-- Η ΚΕΔΕ δεν έχει εκφράσει καμία αντίδραση για το γεγονός ότι ζητούνται από την κυβέρνηση καρμπόν προϋπολογισμοί για κάθε δήμο, οι οποίοι μειώνουν παραπέρα τους πόρους των δήμων, την ίδια ώρα που προβλέπουν αυξήσεις στα ίδια έσοδα από φόρους και τέλη, προβλέπουν μείωση προσωπικού και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών. Κάτι που είχε αποκαλύψει πριν μερικές μέρες ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Ετσι, η ΚΕΔΕ, για μια ακόμη φορά, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, κάνοντας κριτική για ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης.
* * *
Είναι προφανές ότι η ΚΕΔΕ έχει μεγάλες ευθύνες όσο κι αν προσπαθεί να τις κρύψει, αφού ουσιαστικά γίνεται μοχλός της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Είναι φανερό το πού το πάνε. Γι' αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους γονείς να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.