ΛΣ Στερεάς: Για τις Κοινωνικές Δομές που Κινδυνεύουν

Μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να κλείσουν βρίσκονται δεκάδες κοινωνικές δομές σ' όλη τη χώρα, καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότησή τους και δεν υπάρχει πρόβλεψη από την κυβέρνηση για κάλυψη του κενού. Αντίθετα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ως «ιδέες» διάφορα σενάρια, που στοχεύουν να πληρώνεται το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών δομών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν άμεσα στο σύνολό τους οι δήμοι της χώρας, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού είτε λήγει η σύμβασή του είτε συνταξιοδοτείται και δεν αντικαθίσταται.

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε μια τέτοια προοπτική εκφράζει το ΚΚΕ και οι εκπρόσωποι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο  υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν κατευθείαν και εξολοκλήρου από το κράτος οι κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.ά. Χρειάζεται επίσης να δρομολογηθεί και η μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

Θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι πως για την διατήρηση αυτών των δομών η κυβέρνηση οφείλει να  εγγυηθεί τη χρηματοδότηση τους. Επίσης να πάρει μέτρα και για νέες δομές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Πρέπει να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό.

Αυτή την πρόταση πρέπει να κάνει η Περιφέρεια στην κυβέρνηση. Να εγγυηθεί το κράτος τη μισθοδοσία του προσωπικού και αυτών των δομών. Να αξιοποιηθούν βέβαια και τα κοινοτικά κονδύλια γι' αυτές τις ανάγκες. Αυτά φυσικά αφορούν και το "Βοήθεια στο Σπίτι" και, μιλώντας για το προσωπικό, να μην ισχύσει, να ακυρωθεί ο νόμος που έχει ψηφίσει για την κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων, που ουσιαστικά πετάει στο δρόμο και τους χρήστες των υπηρεσιών, αλλά και το προσωπικό.

Ειδικά για τον κίνδυνο να ξαναμείνουν εκατοντάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων είναι ανάγκη η Περιφέρεια Στερεάς να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης και συντονισμού αγώνα των Δημοτικών Αρχών, ώστε να γραφτούν όλα τα παιδιά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Να διεκδικηθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την ίδρυση νέων, για την πρόσληψη προσωπικού και για τις λειτουργικές δαπάνες που θα χρειαστούν. 

ΛΑΜΙΑ                   16/6/2014