Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και δηλωση του Γ. Μαρίνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου 26/9/2012
Δήλωση του Γ. Μαρίνου, μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Για ακόμη μια φορά θέλουμε να θέσουμε στο επίκεντρο της προσοχής του λαού της περιοχής μας το κρίσιμο ζήτημα των τραγικών ελλείψεων των νοσοκομείων και υπηρεσιών υγείας. 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Στερεάς βάζει σε κίνδυνο την υγεία του λαού μας. Είναι επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, με δωρεάν παροχή για όλους σύγχρονων υπηρεσιών και φαρμάκων, πλήρους στελεχωμένου και εξοπλισμένου, που να δίνει βάρος στην πρόληψη, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Στα πλαίσια των παρεμβάσεων μας εντάσσεται η ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.

Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμός και η στοιχειώδης λειτουργία τους εξασφαλίζεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων εργαζομένων. 

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και εκφράζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμπυκνώνεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην κραυγαλέα υποχρηματοδότηση και διαιώνιση των κενών και των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε τεχνικούς ή διοικητικό προσωπικό.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που επί πλέον αναγκάζονται να καταβάλλουν τα γνωστά χαράτσια.

Αρνητικές είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που εργάζονται όλο και σε πιο δύσκολες συνθήκες, με χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και συνεχώς μειούμενες αποδοχές.   

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταγράφουν την εξής εικόνα:

1. Μόνιμος γιατρός έχει να διοριστεί σε νοσοκομείο της Στερεάς εδώ και 3 χρόνια και στις ανάγκες για ειδικευμένους γιατρούς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο απαντούν με την πρόσληψη ορισμένου αριθμού επικουρικών, που έχουν σύμβαση ενός έτους, με χαμηλή αμοιβή και περιορισμένα δικαιώματα.

 2. Στα νοσοκομεία καταγράφονται οι ακόλουθες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών.

ΛΑΜΙΑ: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, γυναικολόγοι ακτινολόγοι και εργαστηριακοί.
ΑΜΦΙΣΣΑ: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, ακτινολόγοι και εργαστηριακοί
ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, πνευμονολόγος, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι.
ΘΗΒΑ: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, παιδίατροι, νευρολόγοι, γυναικολόγοι ακτινολόγοι και εργαστηριακοί.
Στο Νοσοκομείο της Θήβας δεν μπορεί να εξασφαλισθεί εσωτερική λειτουργία ικανή να αντιμετωπίσει περιστατικά ολόκληρο το 24ωρο.
ΧΑΛΚΙΔΑ: Αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι,, ουρολόγοι, ΩΡΛ, γαστρεντερολόγος, νευροχειρουργός, ογκολόγοι, ορθοπεδικοί. οφθαλμίατρος, γυναικολόγοι.
Το νοσοκομείο της ΚΥΜΗΣ αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, ενώ το νοσοκομείο της ΚΑΡΥΣΤΟΥ απειλείται με κατάρρευση εν όψει καλοκαιριού. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν πλέον γυναικολόγος και οφθαλμίατρος. Τον Ιούλιο τελειώνει η θητεία του επικουρικού Γεν. Χειρουργού και το Μικροβιολογικό δεν καλύπτει όλο το μήνα με εφημερία γιατί έχει μείνει μόνο με ένα γιατρό. Επίσης είναι απαράδεκτο να λειτουργεί νοσοκομειακή μονάδα και να μην υπάρχει Αιμοδοσία. 

Συνολικά επίσης σημειώνουμε πως αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε παρασκευαστές ακτινολογικών και αιματολογικών εργαστηρίων. 

Προβληματική είναι η λειτουργία των ΤΕΠ σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά.

Εμφανές είναι ότι μειώνονται συνεχώς οι ειδικευόμενοι γιατροί. 

Είναι φανερό πως η απαράδεκτη αυτή κατάσταση χειροτερεύει και τα νοσοκομεία επιβαρύνονται και λόγω της προβληματικής «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και τις ελλείψεις στο ΠΕΔΥ ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. 

Το ΚΚΕ είναι δίπλα στο λαό της περιοχής και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και επαναφέρει βασικές θέσεις για την αντιμετώπιση αυτή της κατάστασης. 

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων. 

Καμιά απόλυση – καμιά διαθεσιμότητα. 

Καταβολή των οφειλών στους εργαζόμενους. 

Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καμία πληρωμή για εξετάσεις-φάρμακα-νοσήλια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης για την οποία επαναλαμβάνουμε έχει σημάνει συναγερμός; 

Οι βουλευτές 

Θανάσης Παφίλης

Γιώργος Λαμπρούλης

Γιάννης Γκιόκας