Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου για τη διαθεσιμότητα οδηγών και φυλακων των κρατικών νοσοκομείων

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση
για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο



Η άθλια κατάσταση στη Στερεά με τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία της περιοχής, τους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, επιτείνεται με τη διαθεσιμότητα των οδηγών και φυλάκων των κρατικών νοσοκομείων και επιβάλλει να τεθούν στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι προτάσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων του δημόσιου τομέα που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας 

Η πραγματικότητα, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες –απολύσεις, σε συνδυασμό με τους 1.500.000 και πλέον ανέργους, έχει οδυνηρές συνέπειες για το λαό. Θα μεγαλώσει τη στρατιά των ανέργων, θα αποδεκατίσει από προσωπικό τους δημόσιους οργανισμούς επιβάλλοντας στους εναπομείναντες εργαζόμενους ελαστικές μορφές απασχόλησης και χειροτέρευση των όρων αμοιβής, επιδεινώνοντας ταυτόχρονα τις ήδη υποβαθμισμένες κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες προς τις λαϊκές οικογένειες.

Όσοι παρουσιάζονται ως καλύτεροι διαπραγματευτές στα πλαίσια της ΕΕ της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του λαού, ψεύδονται συνειδητά και πρέπει ο λαός να τους κρίνει αυστηρά. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της τοπικής διοίκησης, των εκλεγμένων και υποψηφίων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που υπηρετούν το  ρόλο της ως μοχλού επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων, υλοποιώντας το απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής εργασίας στους οργανισμούς της περιφέρειας και των δήμων.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε τη σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαθεσιμότητες και την κατάργηση οργανισμών στο δημόσιο και περιλάμβανε προτάσεις: για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την διασφάλιση του δικαιώματος στην μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απειλούνται με απόλυση. 

Συνέχεια της παρέμβασης του ΚΚΕ αποτελεί η ερώτηση για την ανάκληση της διαθεσιμότητας των οδηγών και των φυλάκων- νυκτοφυλάκων των κρατικών νοσοκομείων και ανάπτυξης του ΕΚΑΒ.


..................
Η ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Σπύρος Χαλβατζής: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ανάκληση της «διαθεσιμότητας» των οδηγών και των φυλάκων - νυκτοφυλάκων των κρατικών νοσοκομείων και ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.
Η κατάργηση του κλάδου των οδηγών και των φυλάκων - νυχτοφυλάκων από τα κρατικά νοσοκομεία που αποφάσισε και προώθησε η κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, αποτελεί μέρος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της υγείας, με άμεσες και κυρίως μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στους ασθενείς.
Η κατάργηση των οδηγών και όσων φυλάκων έχουν απομείνει στα κρατικά νοσοκομεία αποτελεί μέτρο προετοιμασίας για την ανάθεση και αυτών των απαραίτητων υπηρεσιών στους επιχειρηματίες, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε με τη μορφή των "κοινωνικών επιχειρήσεων". Σε κάθε περίπτωση η επιδίωξη είναι να αντικατασταθούν αυτοί οι κλάδοι με προσωπικό που θα έχει ακόμα λιγότερα δικαιώματα, θα στοιχίζει ακόμα πιο φτηνά, γεγονός που αντιστοιχεί στην πολιτική ανάπτυξης των κρατικών νοσοκομείων με τα κριτήρια των επιχειρήσεων. Ήδη αυτό έχει υλοποιηθεί με την ανάθεση μεγάλου μέρους των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με τις "προσλήψεις" υγειονομικού προσωπικού μέσω των δουλεμπορικών ΜΚΟ.
Το γεγονός ότι το προσωπικό αυτό που μπαίνει σε διαθεσιμότητα θα στερηθεί το 25% του ήδη λεηλατημένου μισθού του -ακόμα και για ένα μήνα- αποδεικνύει ότι προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική που προσαρμόζει το κράτος στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματιών δε διστάζει σε τίποτα.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι οδηγοί θα ενισχύσουν το ΕΚΑΒ και ότι αυτή η υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των κρατικών νοσοκομείων και των ΚΥ, δεν έχει καμία σχέση έστω και με την ελάχιστη αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών στην επείγουσα ιατρική και μάλιστα με την ανάγκη αξιοποίησης εξειδικευμένου προσωπικού. Πρακτικά με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, ένα μέρος του ανειδίκευτο, με την ίδια ανεπαρκέστατη υποδομή σε μεταφορικά μέσα (ασθενοφόρα και κινητές μονάδες), θα επιδεινωθούν οι όροι ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Αντικειμενικά αυτή η εξέλιξη στρώνει το έδαφος να επεκταθεί το φαινόμενο να χάνονται ζωές γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο ή κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, να κινδυνεύουν ζωές γιατί εξαναγκάζονται να μεταφέρονται ασθενείς στις «καρότσες» των αγροτικών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών να εξαναγκάζεται να πληρώνει στους επιχειρηματίες που πουλάνε υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών.
Ο λαός έχει χρυσοπληρώσει με πολλαπλό τρόπο, για να έχει πλήρεις, απολύτως δωρεάν, και αναβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής και όλων των αναγκαίων μεταφορών των ασθενών από το σπίτι στο νοσοκομείο και αντίστροφα και μεταξύ των νοσοκομείων, γρήγορα, έγκαιρα και με ασφάλεια. Αυτές οι υπηρεσίες δεν αποτελούν "πολυτέλεια", όπου το κράτος περιορίζει στην πράξη την παροχή τους και ο λαός πληρώνει με χρήμα ή ακόμα και με τη ζωή του.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να προσληφθούν όλοι οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα και κινητές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και στο τελευταίο ορεινό και νησιωτικό χωριό, όλο το χρόνο. Αυτό έχει ανάγκη ο λαός και όχι από την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων και των δημάρχων που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ανταγωνιστικότητα, όπου το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ είναι επιλεκτικό, αφορά κυρίως ορισμένους μήνες το χρόνο και περιοχές, με κριτήριο την αύξηση των κερδών από το "τουριστικό προϊόν" και τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων.
Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν 100% των μισθών τους σε κάθε περίπτωση.
Να προσληφθεί προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση των υποστηρικτικών και των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Να καταργηθούν οι συμβάσεις των κρατικών μονάδων με τους επιχειρηματίες των ιδιωτικών συνεργείων και των δουλεμπορικών ΜΚΟ και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα».
http://www.902.gr/eidisi/voyli/40943/erotisi-toy-kke-gia-toys-odigoys-fylakes-nosokomeion-kai-ekav