Ερώτηση προς το Δήμαρχο Καρπενησίου για τη Στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα Αιολικά

Προς: Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Καρπενησίου  
Κοιν: Χρήστο Ντέκα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Ερώτηση  

Από την απλή ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων με τις οποίες χορηγήθηκαν στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις «Καστρί – Κοκκάλια» (23/12/2013),   «Τύμπανο», «Παλιόλακκα» και «Τρυπήρι»  (15/1/2014) και «Καράβι-Αλογοβούνι» (30/1/2014) του Δήμου μας προκύπτει αβίαστα ότι η επιχειρηματική επέλαση στα βουνά μας είναι προϊόν μιας  ολόκληρης στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, που αξιοποιεί το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι  αλλεπάλληλες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η παρούσα την οποία στηρίζετε.

Οι άδειες αυτές στηρίχθηκαν μεταξύ άλλων σε επιλεκτική ανάγνωση των θέσεων των διάφορων εμπλεκομένων φορέων, μέχρι και σε ανατροπές παλαιότερων αρνητικών γνωμοδοτήσεων.

Ανακύπτει το εξής σοβαρό ζήτημα: από τα δημοσιεύματα στον τύπο και τη ΡΑΕ συνάγεται ότι υπάρχει πληθώρα αιτήσεων για νέα αιολικά στα όρια του Δήμου μας για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για ορισμένα από αυτά (Μοσχοπλάι, Γάβραινα, Σπανός-Κόμπολος) έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Είναι φανερό ότι εάν υπήρχε ήδη σήμερα σημαντικός αριθμός απορριπτικών γνωμοδοτήσεων και τοποθετήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – σε αρμονία με τις χιλιάδες υπογραφές και παλιότερες κινητοποιήσεις των κατοίκων και δημοτών - θα είχαμε ένα διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο που θα διευκόλυνε την πάλη και για την ανατροπή αποφάσεων όπως  οι παραπάνω.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι προσπαθεί να αποφύγει να τοποθετηθεί επί των αιτήσεων για αιολικά προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και δρομολογηθεί. Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την έκφραση γνώμης από το Δήμο.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

  • Έχουν υποβληθεί στο Δήμο φάκελοι αιολικών για γνωμοδότηση;  
  • Ποιοι, πόσοι και πότε έφτασαν στο Δήμο;  
  • Γιατί δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και πότε σκοπεύετε να τους φέρετε προς συζήτηση;

10/2/2014
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας