ΚΝΕ: Πετάνε Έξω Σπουδαστές από την Μαθητική Εστία στο Καρπενήσι

  
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στο Καρπενήσι αλλά και σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούν στην πάλη για παιδεία που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Πρέπει να υιοθετηθεί από το σπουδαστικό κίνημα το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν σίτιση και στέγαση. Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας. Στο Καρπενήσι αντί να υπάρχει εστία που να στεγάζει δωρεάν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, καλύπτει πολύ λίγους που τους στεγάζει μαζί με μαθητές και σπουδαστές των ΙΕΚ στη Μαθητική Εστία, στην οποία μάλιστα πληρώνουν ενοίκιο. Μέτρο που μέχρι τώρα η ΚΝΕ καταδικάζει διότι δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο από τις πραγματικές ανάγκες. Ακόμα και αυτό το ημίμετρο τώρα το καταργούν. Με απόφαση του Δήμου οι σπουδαστές από φέτος, πετιούνται στο δρόμο!

Η ίδια πολιτική…
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους. Η έλλειψη των εστιών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία και δεν αφορά μόνο το Καρπενήσι, αλλά ετοιμάζεται εδώ και χρόνια και αφορά όλη την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της χαμηλή και ανεπαρκείς χρηματοδότησή της παιδείας. Πανελλαδικά δεν καλύπτεται από τις φοιτητικές εστίες παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών και σπουδαστών και τώρα η κατάσταση χειροτερεύει με την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο αρκετών από αυτές.

Αυτά τα μέτρα είναι κομμάτι των συνολικότερων αντιδραστικών αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών μέτρων το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το σχέδιο «Αθηνά». Αυτή η εκπαίδευση δεν έχει καμμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θέλουν ιδρύματα – επιχειρήσεις και σπουδαστές – πελάτες. Τις επιπτώσεις, τις ζούμε σήμερα πιο έντονα. Περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές οι οποίες είναι ασύμφορες για όλο και περισσότερες οικογένειες.

Ο αντίπαλος είναι η αστική τάξη και οι υπηρέτες της
Αυτοί που πετούν τους σπουδαστές στο δρόμο και κλείνουν τις εστίες σε όλη την Ελλάδα, είναι οι ίδιοι που κόβουν μισθούς και συντάξεις. Είναι αυτοί που μας καταδικάζουν στη φτώχεια για να κερδοφορούν τα μονοπώλια. Είναι οι ίδιοι που κάτω από τις επιταγές των ντόπιων και ξένων καπιταλιστών δίνουν  τις βάσεις και παρέχουν κάθε είδους διευκολύνσης συμμετέχοντας ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία. Αυτό κάνει η κυβέρνηση τώρα, αυτά έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  

Ταυτόχρονα οι σπουδαστές πρέπει να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των παρατάξεων που υπονομεύουν την πάλη για τα δικαιώματα των σπουδαστών. Η στάση που κράτησαν ο πρόεδρος του του Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Καρπενησίου, που ανήκει σε «ανεξάρτητη» παράταξη αλλά και της ΠΑΣΠ, ήταν να «βγουν στη γύρα», σαν να είναι τουριστικοί πράκτορες, για να βρουν «καλές» τιμές σε ξενοδοχεία.

Δηλαδή να διαιωνίσουν το πρόβλημα και να αθωώσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ανοίγουν το δρόμο στις επιχειρήσεις, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, βάζουν πλάτη στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Αυτές οι πρακτικές είναι επικίνδυνες γιατί οδηγούν στο συμβιβασμό, αυτό ακριβώς θέλει και η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Γυρίστε τους την πλάτη.

Η λύση είναι η μαχητική και οργανωμένη απάντηση των σπουδαστών
Στον πόλεμο που μας έχουν κυρήξει πρέπει να πάρουν ανάλογη απάντηση. Οι σπουδαστές πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση του Σπ. Συλλόγου και να παρθούν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα κατευθύνονται ενάντια στους υπέυθυνους αυτής της κατάστασης ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να συγκροτηθεί διεκδικητικό πλαίσιο που να απαιτεί την ανέγερση νέας εστίας που να καλύπτει όλες τις ανάγκες και μέχρι τότε την επινοικίαση ξενοδοχείων από το Κράτος!

ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Κ.Ν.Ε.
  Ν.Σ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ