ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ: Ιστορικός Περίπατος στα Αντάρτικα Λημέρια, στο "Καλύβι του Παπανικολάου" στο Κρίκελλο!



Μέλη και φίλοι του κόμματος  βρεθήκαμε την Κυριακή 25/8/2013 στο "καλύβι του Παπανικολάου" για να γνωρίσουμε τον τόπο όπου βρέθηκε και φιλοξενήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα με τον Άρη Βελουχιώτη τον Ιούνη του 1942 στο ξεκίνημα του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην φασιστική και ναζιστική κατοχή.


Μαζί μας βρέθηκε και μας μίλησε ο σύντροφος Νίκος Πλούμπης, μικρό παιδί εκείνα τα χρόνια και σύνδεσμος των ανταρτών, που συνελήφθη κι εξορίστηκε στα 14 του χρόνια.  

 


Η παρουσία μας εκεί είχε μεγάλη σημασία. Επισημάνθηκε το μέρος, για να γνωρίζουν οι νεότεροι, ειπώθηκαν ιστορίες και προσωπικές μαρτυρίες για να θυμούνται οι παλιότεροι ενώ αναφέρθηκε και τιμήθηκε η προσωπικότητα και ο ρόλος του Βασίλη Παπανικολάου, δάσκαλος του χωριού, στέλεχος του ΚΚΕ και των οργανώσεων του ΕΑΜ στην περιοχή, στέλεχος μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού, στον οποίο και άνηκε η καλύβα.


 

Σε μια περιοχή που ήταν κομβικής σημασίας στον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε ένα χωριό που βίωσε σκληρά τους διωγμούς και την τρομοκρατία των ναζιστών-φασιστών, των ταγματασφαλιτών και των συμμοριών της ελληνικής αστικής τάξης, σε ένα χωριό που μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του σκοτώθηκε, διώχθηκε ή βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά, οι μνήμες των ηρωικών παραδόσεων του λαού μας δεν πρόκειται να σβήσουν αλλά θα δυναμώσουν, θα γίνουν πολύτιμη εμπειρία σήμερα στον αγώνα ενάντια στον νεοναζισμό, ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές.