ΛΣ Στερεάς: Για το "Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας"


Λαμία, 25/4/2011.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή το λεγόμενο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» για τον προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020, η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς σημειώνει τα εξής :

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο (υποτίθεται κορυφαίο όργανο της Περιφέρειας) ενημερώθηκε για το "Συνέδριο" μόλις πριν τρεις μέρες (!) και δεν συζήτησε απολύτως τίποτα για την προετοιμασία του.
Την ευθύνη είχε αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του, που εδώ και καιρό έχει πάψει να εκφράζει την πλειοψηφία του  λαού της Στερεάς Ελλάδας. Αλλά και αυτών ο ρόλος ήταν διακοσμητικός: περιορίστηκαν στην κήρυξη της έναρξης και στην τυπική διεύθυνση των εργασιών.
Το λεγόμενο "Συνέδριο" αποδείχτηκε κυβερνητική φιέστα. Υπουργός, γραμματείς και υπηρεσιακοί παρουσίασαν και προπαγάνδισαν τα αντιλαϊκά σχέδια και τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2020, που θα φορτώσουν νέα βάρη στο λαό, χωρίς κανένα όφελος.
Ειπώθηκε ξεκάθαρα και κυνικά ότι:
Τα κονδύλια από την ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 είναι λιγότερα από αυτά του ΕΣΠΑ 2007-2013 (που φυσικά είναι όλα χρήματα των εργαζομένων).
Επειδή είναι λιγότερα θα πάνε σε λιγότερα χέρια, με πιο αυστηρό έλεγχο, με συγκεκριμένο στόχο να στηρίξουν το επιχειρηματικό κέρδος μεγάλων επιχειρήσεων και όχι να σπαταληθούν γενικά και αόριστα σε δράσεις που συνδέονται με την ευημερία και το επίπεδο ζωής του λαού.
Με αυτό το στόχο θα συνδεθεί πιο στενά η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.
Θα επιστρατευτούν πιο ενεργητικά οι Περιφέρειες και η Τοπική Διοίκηση στην πλήρη εφαρμογή και στη μονιμοποίηση της οικονομικής και πιστωτικής πολιτικής των μνημονίων. Τα μεγάλα λόγια για "αυτο. . .διοίκηση" μόνο σαν χοντρή κοροϊδία ακούγονται πια.
Φυσικά το λεγόμενο "Συνέδριο" ούτε διάλογο είχε, ούτε προτάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της Στερεάς Ελλάδας. Κάποιες "διαφωνίες" εμφανίστηκαν μόνο στο αν το πρόγραμμα 2014-2020 θα το διαχειριστεί κεντρικά η κυβέρνηση, ή αν θα δοθεί ένα κομμάτι της διαχείρισης στις τοπικές αρχές. . .
Απ’ ότι φαίνεται το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, στην κυβέρνηση και τοπικά, ακονίζουν τα μαχαίρια τους για ένα μεγάλο φαγοπότι μέχρι το 2020 σε βάρος του λαού.
Οι χαμένοι μιας τέτοιας "ανάπτυξης", οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ δεν πρέπει να περιμένουν άλλο. Επείγει η συσπείρωση στα σωματεία και τις μαζικές τους οργανώσεις, η αλλαγή των συσχετισμών και η απομόνωση των εγκάθετων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αγωνιστική συσπείρωση και πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, η συγκρότηση της Λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει τα σχέδια και την εξουσία των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου».
OI  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ