6ο ΔΣ, 27 Μάρτη 2013. Για τα «κίνητρα επιχειρηματικότητας» και τις μειώσεις τελών στα ξενοδοχεία



Σε σχέση με το θέμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με τίτλο «κίνητρα επιχειρηματικότητας», προτείνοντας μηδενικά δημοτικά τέλη επί 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα παρέμεναν 5 χρόνια εντός ορίων δήμου, η Λαϊκή Συσπείρωση σημείωσε τα εξής:

Πρώτον, το θέμα αυτό σε συνδυασμό με το θέμα 14 (αλλαγές-μειώσεις στα τέλη ύδρευσης των ξενοδοχείων) υπογραμμίζουν τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ αλλά και την αμέτρητη υποκρισία της.

Πέρσι τέτοια εποχή, στις 7 Μάρτη 2012, όταν η Λαϊκή Συσπείρωση, ανταποκρινόμενη στις εκατοντάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για το θέμα, κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί  στο Δημοτικό Συμβούλιο η μείωση των τιμολογίων του νερού όχι μόνο αρνηθήκατε να συζητηθεί αλλά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήθελε να μπει καν σε ψηφοφορία για το αν συζητείται εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα! Το «επιχείρημα» τότε ήταν ότι τα τέλη ύδρευσης έχουν αποφασιστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν παρά μόνο όταν συζητηθούν συνολικά τα δημοτικά τέλη για τον επόμενο χρόνο.

Με λίγα λόγια, για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες δε μπορείτε, για τους επιχειρηματίες μπορείτε και παραμπορείτε.

Δεύτερο. Όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας ακολουθήθηκε ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που βασίζεται στην στήριξη του κέρδους και των επιχειρηματιών. Κίνητρα επί κινήτρων, κρούνοι κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων, φοροραπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μισθών, χαριστικές ρυθμίσεις χρεών και πάει λέγοντας έθρεψαν τις τσέπες της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων. Εδώ εμπίπτει και η περίπτωση του κ. Κατσάμπα για τον οποίο μάλιστα μαθαίνουμε ορισμένοι ζητούν και ενίσχυση για να του αναγείρουν...άγαλμα. Είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που οδήγησε στη σημερινή κρίση και στο χάλι που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Είναι ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται και σήμερα και που έχει στον πυρήνα του  την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και το σφαγιασμό μισθών και δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πρόταση αυτή της Δημοτικής Αρχής.

Τρίτο. Όλες οι επιχειρήσεις είναι το ίδιο πράγμα; Ίσα κι όμοια ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος, ο υδραυλικός, ο κουρέας, αυτός που έχει ένα περίπτερο και ο κάτοχος ή μέτοχος σε επιχειρηματικό όμιλο; Ένα πράγμα το 5αστερο ξενοδοχείο και το καφενείο του χωριού;

Αν θέλατε να στηρίξετε τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση θα δεχόσασταν τις προτάσεις μας για γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών για αυτές σε συνδυασμό με μεγάλες αυξήσεις για τις τράπεζες, τα 5αστερα ξενοδοχεία κτλ.

Εσείς όμως κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Θυμίζουμε ότι στα τέλη ηλεκτροφωτισμού αυτούς που ελαφρύνετε με σκανδαλώδη τρόπο, έως και 40% είναι τους κατόχους κτηρίων 3,4 και 6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων!

Τέταρτο. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Μιλάμε για ανταποδοτικά τέλη. Άρα αν ότι δεν πληρώσουν οι επιχειρήσεις θα το πληρώσουν οι κάτοικοι. Ότι και αν κερδίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες θα το πληρώσουν και με το παραπάνω ως κάτοικοι μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους ανέργους Αν θέλετε «κίνητρα» για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς μειώστε τα τέλη στις κατοικίες.  Με τη ρύθμιση που κάνετε όμως στην ουσία οι πολλοί θα πληρώσουν τους λίγους.

Πέμπτο. Η ταξικότητα της πολιτικής σας είναι έκδηλη και στις ελαφρύνσεις στα ξενοδοχεία στο θέμα 14, όπου από τη μια αυξάνετε τα τιμολόγια στις κοινότητες (αυξάνοντας το ΦΠΑ από 13 σε 23% χωρίς αντίστοιχη μείωση των τιμολογίων ώστε να εξισορροπείται η αύξηση) και από την άλλη μειώνετε τις ελάχιστες καταναλώσεις στα ξενοδοχεία αλλάζοντας τη χρέωση από κατά κλίνη σε κατά δωμάτιο.

Ποιος κερδίζει όμως πραγματικά; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το Νομό, τα ξενοδοχεία 4* και 5* αποτελούν μόλις το  10%, έχουν το 26% των δωματίων και το 32,11% του αριθμού των κλινών. Αν δε περιοριστούμε στα όρια του δήμου  στο το ποσοστό των κλινών που έχουνε ίσως ξεπερνά το 40%. Να ποιους εξυπηρετείτε και για ποιους δουλεύετε.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας

- Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, φτωχούς συνταξιούχους και
μισθωτούς, πολύτεκνους με
- Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας των κατοικιών
τουλάχιστον όση είναι και η απώλεια εισοδήματος (50%)
- Διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των
μικρών καταστημάτων. Αντίθετα για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ,
υποκαταστήματα αλυσίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία 4* και 5*, νυχτερινά κέντρα,
μεγάλες αποθήκες, τέλος 15 φορές του τέλους των κατοικιών.

Και βέβαια καταψηφίζουμε τα «κίνητρα επιχειρηματικότητας» που προτείνει η τοπική διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας.  

Καρπενήσι, Τρίτη, 2 Απριλίου 2013