Για τις εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση


Κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά και των εκρηκτικών προβλημάτων στους δήμους που οδηγούνται σε μαζικό κλείσιμο υπηρεσιών και σε απολύσεις εργαζομένων, ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης (χτες 21 Νοέμβρη η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής) αναδιπλώνονται. Εμφανίζονται να αντιδρούν και να παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, τους νέους φόρους που επιβάλλουν το νέο Μνημόνιο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Βέβαια, όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία..

Οι δήμαρχοι και τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης που τώρα αντιδρούν, τα προηγούμενα χρόνια αποδέχτηκαν και συνηγόρησαν στην πολιτική:

-- Μείωσης των πόρων προς την Τοπική Διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρότειναν μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις ότι πρέπει να γίνει οικονομία και από άλλους φορείς του Δημοσίου, αντίστοιχες με αυτές που έκαναν οι δήμοι.

-- Κατάργησης οργανικών θέσεων σε δήμους που προβλεπόταν και από τον «Καλλικράτη» που τον υλοποιούσαν με μεγάλη ευχαρίστηση και τον πρόβαλλαν σαν μια μεταρρύθμιση που έχει να προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Αξίζει απλά να πούμε ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και το Μηχανισμό Εξυγίανσης τον προέβλεπε και ο «Καλλικράτης»...

-- Ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων (καθαριότητα, κοινωνικά προγράμματα, πρόνοια κ.ά.). Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ακόμα και τώρα, καλοδέχτηκαν την ελληνογερμανική συνεργασία που εγκαινίασε η κυβέρνηση που έχει σαν στόχο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και δράσεων των δήμων.

Οι σημερινές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση επισπεύδονται μέτρα που θα παίρνονταν έτσι κι αλλιώς. Και που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν εδώ και χρόνια. Να ορισμένα παραδείγματα που φανερώνουν τι έχει γίνει πριν ακόμα από το 2008. Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από μελέτη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ (2008).

-- Στη Γερμανία έχουν γίνει μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων. Οι δήμοι δίνουν προς πώληση - ιδιωτικοποίηση υπηρεσίες νερού, τη διανομή της ενέργειας και νοσοκομεία. Η διαχείριση πάρκων, υποδομών αναψυχής, αθλητισμού και παιδικών σταθμών έχουν ιδιωτικοποιηθεί κατά 20%. Είναι σε λειτουργία πάνω από 300 Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως τα σχολεία, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η αναψυχή, οι μεταφορές.

-- Στη Γαλλία έχουν προχωρήσει ΣΔΙΤ στε Υγεία, Παιδεία, Αμυνα, στις φυλακές, για την ανάπλαση βιομηχανικών περιοχών. Η παροχή νερού έχει ενταχθεί σε προγράμματα ΣΔΙΤ. Στις υγειονομικές περιφέρειες έχει επιβληθεί να λειτουργούν ως ιδιωτικοί φορείς και τους έχουν επιβληθεί οικονομικοί και χρηματοδοτικοί περιορισμοί.

-- Στην Αυστρία πολλές περιφερειακές αρχές της χώρας παραχώρησαν σε υπεργολάβους ολόκληρα νοσοκομεία που ήταν στην ιδιοκτησία των περιφερειών και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού κλπ.