Τοποθέτηση στη Σύσκεψη της Π.Ε Ευρυτανίας για το ΕΣΠΑ

Τοποθέτηση της Σοφίας Ντούρου, Περιφερειακής Συμβούλου Στερεάς του ΚΚΕ εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στη Σύσκεψη της ΠΕ Ευρυτανίας για το ΕΣΠΑ

27/09/2011



Το ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης είναι δικά μας χρήματα , χρήματα του ελληνικού λαού που χρησιμοποιούνται όμως όχι με βάση τις δικές μας ανάγκες αλλά με βάση την καλύτερη κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων της πλουτοκρατίας. Στους επιχειρηματικούς ομίλους πάνε χρήματα και απευθείας με το ΕΣΠΑ πάνε όμως και από την μείωση εργατικών μισθών, την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, την ακρίβεια, τη διόγκωση της φτώχειας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Για το ΕΣΠΑ ακούγονται πολλά «λόγια παχιά» για χρήματα που «θέλει να δώσει η Περιφέρεια», σε ένα νομό που οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, χρόνια τώρα, έφεραν την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και την ερήμωση.

Ο λαός της περιοχής μας και της χώρας μας δε χρειάζεται έργα και δράσεις από τα οποία θα «χοντρύνουν» κι άλλο τα πορτοφόλια κάποιων μεγαλοβομηχάνων – μεγαλοεργολάβων.

Χρειάζεται έργα και δράσεις για την εξυπηρέτηση των δικών του ζωτικών αναγκών, την επίλυση των δικών του προβλημάτων. Αναγκών και προβλημάτων που συνδέονται με την εξασφάλιση μόνιμης, σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, με τη διασφάλιση δημόσιας, δωρεάν και αναβαθμισμένης Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, με τη λύση του προβλήματος της λαϊκής κατοικίας, με την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.

Κι ενώ τα κονδύλια του ΕΣΠΑ «ρέουν άφθονα» κατά την παρουσίαση –τουλάχιστον – του προγράμματος, δεν απαντούν οι αρμόδιοι ένα απλό .

Τι σημαίνει για την Ευρυτανία η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης όταν ο κόσμος χρειάζεται το καλοριφέρ από τον Οκτώβρη έως τον Μάη.

Τι σημαίνει για την Ευρυτανία το χαράτσι για τα σπίτια μέσω της ΔΕΗ, όταν πολλοί Ευρυτάνες που δεν ζουν στον τόπο τους, κρατούν και συντηρούν με πολύ κόπο , με νύχια και με δόντια το πατρικό για να έρθουν λίγες μέρες το καλοκαίρι!

Τα πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας, με βάση τα οποία θα μπορούσε να σχεδιάσει την ανάπτυξή της, είναι η αγροκτηνοτροφία, ο δασικός πλούτος, ο τουρισμός. Τι δίνει το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας; Τίποτα. Τι δίνει για παράδειγμα για την έρευνα στον τομέα των δασικών προϊόντων όπως το κάστανο που οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξ αιτίας της αρρώστιας που καταστρέφει το προϊόν; Τίποτα.

Τεράστιος ο δασικός πλούτος και δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο ξυλείας στο νομό. Φρόντισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τα κλείσουν όλα. Αντίθετα παραχωρούνται και ξεπουλιούνται ορεινοί όγκοι, υδάτινοι πόροι της Ευρυτανίας στους επιχειρηματίες για να εγκαταστήσουν στα πανέμορφα δάση της Ευρυτανίας τις ανεμογεννήτριες. Τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη αφού δεσμεύεται γη που προορίζεται για δάσος και φυσικές δραστηριότητες, παραβιάζεται το οικοσύστημα και τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν το ρεύμα που όλο και αυξάνει η τιμή του.

Ακούσαμε για μονοπάτια, πεζοδρόμια και αναπλάσεις . Καλά όλα αυτά να γίνουν, όμως η Ευρυτανία έχει ένα απαρχαιωμένο , απαράδεκτο οδικό δίκτυο.

Θεωρούμε έργο πνοής τον οδικό άξονα Λαμία- Καρπενήσι, Καρπενήσι-Αγρίνιο αλλά και το δρόμο προς Καρδίτσα. Είναι έργο πνοής η συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου η συντήρηση και η διάνοιξη δασικών δρόμων. Επισημαίνουμε ότι πολλά χωριά δεν έχουν σήμερα συγκοινωνία και αυτό είναι απαράδεκτο, δεν έχουν αγροτικό γιατρό, δεν μπορούν ούτε τα φάρμακά τους να προμηθευτούν. Πώς να μείνουν στα χωριά της Ευρυτανίας οι συνταξιούχοι χωρίς συγκοινωνία, χωρίς γιατρό και φάρμακα; Ποιος νέος μπορεί να πάρει την απόφαση και να μείνε , χωρίς όλα τα παραπάνω χωρίς σχολείο για τα παιδιά του, πώς να δημιουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες οικογένεια;

Θεωρούμε σημαντικό έργο τη διευθέτηση των χειμάρρων την προστασία από κατολισθήσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα. Βιολογικούς καθαρισμούς για να προστατευτούν τα ποτάμια της περιοχής, ευνοώντας ταυτόχρονα και την ιχθυοκαλλιέργεια πέστροφας.

Αξιοποίηση της ξεχωριστής ομορφιάς του τόπου μας και του τουρισμού, λαϊκού τουρισμού, που θα απευθύνεται στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία.

Αξιοποίηση της ιστορίας και της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης που γράφτηκε στα βουνά της Ευρυτανίας.

Επέκταση των υποδομών για τον αθλητισμό και σε άλλες περιοχές εκτός από το Καρπενήσι, αθλητικά κέντρα κάτω από ενιαίο κρατικό φορέα.

Καλούμε το λαό της Ευρυτανίας να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, να παλέψει για μια ανάπτυξη που θα έχει στο κέντρο της τους εργαζόμενους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.